Geen categorie projecten

de haagse nacht wacht

Op initiatief van stichting Villa Maecenatis werd in de nacht van 3 op 4 september 1988 een groot aantal gesloten rolluiken van winkelpanden in de Haagse binnenstad beschilderd door beeldend kunstenaars. Daarmee krijgen de winkelstraten, die na sluitingstijd een dreigende aanblik tonen, heel voorzichtig het vriendelijkere karakter van een voor iedereen toegankelijke kunstgalerie.

Het initiatief voor het project de haagse nacht wacht ontstond naar aanleiding van het verbod op gesloten rolluiken in de Haagse binnenstad, dat het College van B & W van Den Haag in juni 1987 uitvaardigde.

Het doel van het project was het vergroten van de leefbaarheid in het centrum. Het kreeg landelijke aandacht in de media en bereikte zelfs het NOS Journaal.

Het project werd financieel mogelijk gemaakt door een subsidie van de Gemeente Den Haag, sponsoring van de bedrijven Prochemko International en Gelecon BV, bijdragen van de deelnemende winkeliers en een donatie van de Vereniging voor Geld en Effectenhandel voor ‘s-Gravenhage en omstreken.

ontwerp en uitvoering Gerrit Wattjes (Biessels Optiek)
ontwerp en uitvoering Mark van Overbeeke (Taxi Store)
ontwerp en uitvoering Huibert van Dorp (Filmex)
ontwerp en uitvoering Ted Valkenburg (Change Express)
Na beschildering van de rolluiken werden deze van een door Prochemko International ontwikkelde speciale lak voorzien dat de rolluiken als het ware plastificeert. Een anti leuzen coating dat krassen kan weerstaan en makkelijk schoon te maken is.

credits
Suzanne Arents | organisatie
Ricardo Burgzorg | initiatiefnemer en organisatie
Juliëtte van Es | organisatie
Vivienne van Leeuwen | grafisch vormgeving
Eric de Vries | fotografie